Foto's en filmpjes

Foto's en filmpjes van kinderen maken en delen

Vandaag verzamelen we een grote schat aan foto's en filmpjes en die zeggen vaak meer dan 1000 woorden. Ze houden zoveel herinneringen en mijlpalen uit het leven vast en zorgen voor talrijke emoties en reacties.
Die foto's en filmpjes hebben echt een grote waarde in het leven van het opgroeiende kind en zijn omgeving!

maar:

Het gebruik van allerlei vormen van beeldmateriaal evolueert razendsnel. Tegenwoordig hebben veel mensen steeds een camera op zak... de smartphone! Maar niet alleen het fotograferen en filmen is vanzelfsprekend geworden, ook het verspreiden van dit beeldmateriaal was nooit zo eenvoudig: sociale netwerksites, apps zoals Snapchat, You Tube, ... alle zijn ze gericht op het delen van informatie en beeldmateriaal.

Deze razendsnelle evolutie heeft zowaar iedereen overdonderd en onze levenswijze en samenleving grondig veranderd. Vroeger communiceerde men hoofdzakelijk met woorden. Nu worden we vooral overstelpt met razendsnelle beelden over van alles en nog wat, over onszelf, onze kinderen, onze familie, onze sportclub, onze school, onze klas.

Maar vormt deze evolutie geen gevaar voor onze privacy? Kunnen we weigeren om gefilmd te worden, kunnen we verbieden dat beeldmateriaal over ons verspreid wordt, of worden we gedwongen om mee te gaan in de hype van het online delen van beeldmateriaal?

Bron: www.ikbeslis.be

Foto's en filmpjes moeten genomen en gedeeld kunnen worden op een veilige manier.  Omdat zeer jonge kinderen nog niet kunnen beslissen, oudere kinderen soms niet mogen mee beslissen, volwassenen soms de impact onderschatten of nog een zetje kunnen gebruiken        ...    daarom dit charter.