Persbericht

Vanuit onderstaand persbericht (02/2018) kwam deze website en dit Charter tot stand. 

Hoe overtuigen we Vlaanderen om geen kinderfoto's meer openbaar te zetten? Of trappen we hiermee op teveel tenen?

Niet alleen ouders, maar ook kinderopvang, gezinsverenigingen, scholen, jeugdverenigingen, de overheid....kortom iedereen zet filmpjes en foto's van kinderen op internet, onder het motto 'als we toestemming hebben van de ouders, kan het'.

Weegt het vissen naar complimenten en het delen van emoties zoveel meer op dan de veiligheid wanneer we kinderfoto's en filmpjes op de website, sociale media of youtube zetten? Vallen de vele waarschuwingen in dovemans oren omdat we de gevaren van de internetduivel niet willen zien of niet kunnen zien?

Vanuit de gedachte dat de ganse familie of gemeente mee kan genieten van het plezier tijdens een carnavalsfeestje of watergewenning, gaan beelden viraal! Soms kiest men voor een gesloten pagina maar heel veel wordt snel openbaar gedeeld!

Mag iedereen de eerste pipi foto van jouw kind op het potje downloaden? Je bent trots met de verjaardagsfoto's maar wat gebeurt er met het filmpje waar je kind een klap krijgt? Dat camerabeelden vanuit de kinderopvang openbaar worden is heel erg maar wat als ze op een pedosite verschijnen? Wie er alles aan doet om zijn kind niet openbaar online te zien, zal zeer fel op zijn strepen moeten staan en constant allerlei fora controleren. De foto's terug laten verwijderen vergt ook doorzet en kennis.

De nieuwe Europese wet op de privacy (General Data Protection Regulation) gaat in mei van start en is heel grondig. Maar zal de impact hiervan tot op de basis geraken? Data beveiligen is belangrijk maar een policy rond online kinderfoto's is ook prioritair. Kunnen we iedereen voldoende sensibiliseren of moeten we verder gaan en bestraffen? Is de Franse wet te zwaar voor Vlaanderen of niet nodig?

UnieKO, Beroepsvereniging voor Unieke KinderOpvang, start met een heel simpele FB-actie!

"IK zet geen kinderfoto's openbaar!"

www.unieko.be toont het voorbeeld. We willen dat DIT viraal gaat!

UnieKO vzw

Dany Depreitere

Voorzitter

0478/31.80.35

Bekijk hier de nieuwsuitzending VTM 22.02.2018

De Standaard

Radio 1

 Flair